Na vysokých školách prebieha sprísnená akreditácia

05.02.2013 Bratislava

Bratislava - Podľa nového zákona platného od 1.1. 2013 by mali všetky vysoké školy prejsť novým sprísneným procesom akreditácie. Jeho koniec by mal byť v roku 2014. Na základe neoficiálnych správ, rektori škôl by mali už dva mesiace lobovať za zjemnenie kritérií na ministerstve.
Školy majú predne rok nato, aby splnili požadované podmienky. Samozrejmou súčasťou každej školy by mala byť knižnica, internetové pripojenie a študovňa. Vyššie nároky sú kladené aj na garantov študijných programov. Na vysokej škole, kde učiteľ garantuje program, má byť podľa kritérií zamestnaný na plný pracovný úväzok. Okrem toho nesmie jeho týždenný pracovný čas na vysokých školách presiahnuť 69 hodín. Nedávno schválená vysokoškolská novela pritom vysokoškolským učiteľom dovoľuje mať tri úväzky na vysokých školách, z čoho jeden môže byť plný. "Ak by mal učiteľ úväzok 2,99 nemôže zodpovedne vykonávať funkciu garanta," zdôvodnil Fišera. Predseda Rady vysokých škôl Viktor Smieško si myslí, že je to pre garantov veľmi tvrdé. "Môže sa stať, že niektorí učitelia, ktorí majú viac úväzkov, odmietnu garantovať študijné programy. Môže to byť nepriamy tlak na to, aby zostali len univerzity, ktoré si vedia samy vychovať garantov, a tie, ktoré si ich 'kupovali', by postupne mali mať problémy."
V študijnom programe musia navyše pôsobiť a udržiavať kvalitu traja funkční profesori alebo docenti na plný úväzok, ktorý je ich jediným úväzkom na akejkoľvek vysokej škole. Pre študijný program druhého alebo tretieho stupňa musí byť aspoň jeden z nich riadny profesor. Jeden pedagóg nesmie podľa navrhovaných kritérií v prvom a druhom stupni štúdiá viesť v akademickom roku viac ako desať bakalárskych a diplomových prác.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región